Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

5-9 Report vol 80 on - line !!!


Το τεύχος του περιοδικού που θα πάρετε μαζί σας στις διακοπές είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του περιοδικού.

Πολλά 73 και ..καλά μπάνια!!!
de sv5byr

3 σχόλια:

takis perreas είπε...

Αγαπητέ συνάδελφε!
Διαβάζοντας το άρθρο σου στο τελευταίο τεύχος του 5-9 report μου δημιουργήθηκαν μερικές απορίες τις οποίες θα ήθελα να κουβεντιάσουμε και να με βοηθήσεις να τις αποσαφηνίσω.
Γράφεις «…Τα 160m, είναι η χαμηλότερη και η πιο ελαστική Ραδιοερασιτεχνική μπάντα, με πραγματικό μήκος κύματος 166m. Το κύμα εδάφους ξεπερνά εμπόδια ύψους μικρότερου από τα 166m, εφόσον βρίσκονται σε απόσταση από την κεραία μεγαλύτερη από 500 μέτρα. Το ελάχιστο ύψος εγκατάστασης της κεραίας είναι 42 μέτρα, και ο ελεύθερος χώρος για να λειτουργήσει ικανοποιητικά είναι ένας κύκλος με ακτίνα το λιγότερο 500m…»
Καλά για το κύμα εδάφους. Το DX όμως γίνεται με το κύμα χώρου. Έχει και αυτό τα ίδια μειονεκτήματα?
Γιατί είσαι τόσο απόλυτος στο ελάχιστο ύψος κεραίας και σε ποια κεραία αναφέρεσαι?
Όλα αυτά περί ελεύθερου χώρου και 3μήκων κύματος έχουν κάποιον τύπο όπου υπολογίζονται και σε ποια βιβλιογραφία αναφέρονται?

Στην συνέχεια γράφεις «…Σε περιοχές με πρόβλημα ορεινών όγκων ή μεγάλων τεχνικών έργων χρησιμοποιούμε κατευθυνόμενες κεραίες με μια κλίση προς τα «επάνω», έτσι ώστε να κοιτάζει λίγο πιο πάνω από την κορυφογραμμή – τεχνικό έργο και κατακόρυφες και συρμάτινες κεραίες με μεγάλη σχετικά γωνία εκπομπής λήψης και πάντοτε μετά από πειραματισμό ειδικά στις συρμάτινες κεραίες όσον αφορά τον προσανατολισμό τους σε σχάση με τους ορεινούς όγκους ή τα τεχνικά έργα…»
Αν πάρουμε ως παράδειγμα τον μέσο όρο τον οποίο θέλει μια κατευθυνόμενη 3 στοιχείων για τα 20 Μέτρα να έχει την μάξιμουμ γωνία ακτινοβολίας της στις 30μοίρες, καταλαβαίνεις που θα πάει το σήμα αν την ανυψώσουμε «λίγο»!
Γνώμη μου είναι, ότι αν τον ορεινό όγκο τον έχουμε «μακριά» και το πρόβλημα το οποίο δημιουργεί είναι «μακριά». Αν τώρα τον έχουμε πραγματικά κοντά ή τον βάζουμε πλάτη ή ακόμα με την χρήση ενός slopper δίπολου επάνω στην πλαγιά κάνουμε αρκετό DX κατά πως συστήνει ο Les Moxon G6XN στο βιβλίο του!
Αν το καταλαβαίνω καλά θεωρείς τις κάθετες και τα συρματοδίπολα ως κεραίες με μεγάλη γωνία ακτινοβολίας ή κάνω λάθος?

Δεν θέλω να πω ότι διαφωνώ με τα γραφόμενά σου, απλά με ξενίζουν διότι, δεν τα έχω δει να αναφέρονται στην μικρή βιβλιογραφία την οποία έχω. Ούτε βέβαια σε παραπομπές άλλων ερευνητών!
Θα χαρώ πολύ έναν τεχνικό διάλογο μαζί σου!
Πολλά 73 και καλό καλοκαίρι.
Sv3auw/τάκης

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς αυτοί δεν χαίρονται τον διάλογο. Γιαυτό δεν απαντάνε ποτέ σε κανέναν! Μόνο εισαγγελείς είναι για "άλλους"...

SV1NK είπε...

Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, τα ερωτήματα που έχετε αναρτήσει μου τα στείλατε με e-mail στο παρελθόν. Σας απάντησα, με τον καλύτερο τρόπο εξηγώντας παράλληλα την όλη φιλοσοφία με την οποία γράφονται αυτά τα μικρά κείμενα που έχει την καλοσύνη να δημοσιεύει το περιοδικό. Θεωρώ ότι έχετε την υποχρέωση το απαντητικό e-mail μου να το δημοσιεύσετε εσείς ο ίδιος, ώστε να μη θεωρηθεί η ανάρτησή σας αναπάντητη από την πλευρά μου. Σας ευχαριστώ πολύ και πολλά 73! Μάκης SV1NK.